SpórZseb

A SpórZseb a Doboz fizikailag legterjedelmesebb, egyben leginkább innovatív terméke. A Zseb lényege, hogy egy falra szerelhető, akasztható naptár segítségével a kisebb gyerekek (6-12 éves korig, de akár magasabb életkorban is) beláthatják, mit jelent a rendszeres jövedelem, mit jelentenek a kiadások, a költség-átcsoportosítások, és hogyan lehet megtakarítani.

A SpórZseb nagyjából 60 x 80 cm nagyságú, igényesen kialakított és megtervezett, újrahasznosított, így környezetbarát, hulladékmentes szövetanyagból készült, ugyanakkor tartós, szép kivitelű. A Zseben 31 apró rekesz, zseb található, amelyek a napokat jelölik. Egy ilyen zsebben elfér néhány érme vagy akár – megfelelően összehajtva – papírpénz, bankó is. A Zseb jobb alsó részén pedig egy nagyobb fiók, rekesz, amelyben a felhasználó a „megtakarításait” tarthatja, célokat (könyv, játékautó, bicikli, karácsonyi ajándékozás stb.) tűzhet ki, amelyekre gyűjtöget.

A Zseb célja többszintű. Egyfelől a felhasználó 6-12 éves gyerekekben segít kialakítani a hónap fogalmát. A 31 napos naptárszerű Zseb lehetővé teszi, hogy szülőként rendszeres zsebpénzt biztosítsunk a gyermekünknek, aki így hozzászokhat ahhoz, hogy rendszeres – még ha igen apró is az – jövedelmet kap. Javasoljuk, hogy a zsebpénz hó elején kerüljön bele a napi zsebpénz rekeszekbe. A zsebpénzt értelemszerűen annak a napnak a zsebébe tegyük be, amilyen naptári napot éppen írunk? A gyermekünk ezt követően – szülői felügyelettel – eldöntheti, hogy a kapott összeggel mit tesz: elkölti azt vagy megtakarítja.

A megtakarítás ezen formájának két lehetősége adott: az egyik, hogy a gyermekünk a jobb alsó nagy zsebbe teszi azokat a forintjait, amelyeket nem költ el. Érdemes erre a nagy zsebre ilyenkor valami célt ábrázoló rajzot ragasztani vagy tűzni. A másik lehetőség, hogy a gyermekünk nem valamely nagyobb célt, tartós fogyasztási cikk megvásárlását tűzi ki célul, pusztán ideiglenesen gyűjtöget: az adott napon kapott, de nem elköltött összeget nem a nagy gyűjtőzsebbe teszi, hanem egy későbbi napra tartogatja – például egy fagylaltozás vagy más apróbb cél elérése érdekében.

Egyik megoldás sem rossz vagy jó – szülőként azonban fontos folyamatosan ellenőriznünk a gyermekünk szokásait és aprólékos rá szoktatással akár változtatni azon. Érdemes az első használat során nem minden instrukciót megosztani a gyermekünkkel – engedjük felfedezni a megtakarítás örömét, és eközben magunk is sok dolgot felfedezhetünk, megérthetünk gyermekünk gondolkodásából.

Kérjük regisztráljon a letölthető állományok megtekintéséhez.