SpórBoríték

A SpórBoríték(ok) a bevételek azonnali szortírozását és a megtakarítások növekedését hivatott segíteni. SpórBoríték készült gyermekeknek és felnőtteknek is.

A felnőtteké (szülőké) többszínű, „többrekeszes”, hiszen nekik gondolniuk kell a konyhapénzre, a rezsire, az esetleges hiteltörlesztésekre stb. A különböző színű borítékok és címkézésük segíti a tudatos költség szétosztást, alkalmazva már hó elején. Javasoljuk, hogy minden hónap elején osszák szét a jövedelmüket a megfelelő borítékokba. Ennek segítségével könnyebben áttekinthető, hogy mire mennyi kerülhet elköltésre és ezzel megakadályozható a túlköltekezés, vagyis, hogy már hónap vége előtt elfogyjon jövedelmünk. Természetesen lehetnek olyan költségek, amelyek egyediek, azaz a meglévő borítékok között nem találhatóak – ekkor érdemes egy általunk megfelelőnek ítélt színű borítékot találni és abba szortírozni speciális kiadásainkat.

Aktuális címkézett borítékaink:
• Kötelező költségek: hitelek, törlesztő részletek…
• Rezsi, gépkocsi költségek, …
• Élelmiszer; étkezés; áruvásárlás …
• Ruházkodás; sportolási költségek; kényeztetési költségek (fodrász, kozmetikus, stb.)…
• Iskoláztatás, tanítási költségek, külön órák díjai, gyerektartási díj
• Nyaralás, pihenés, kikapcsolódás, mozi, színház, kultúra, …
• Ajándékok (szülinap, névnap, karácsony), Gépkocsi éves szerviz, …
• Megtakarítás a Jövőbeli célokért!

Míg a gyereknek három, különböző színű boríték készült: egy zöld színű, amely az azonnali költéseket, akármikor szabadon elkölthető pénzösszegeket tartalmazhatja, egy sárga színű, amely valamely rövidtávú cél érdekében történő megtakarításokat tartalmazhatja és egy piros színű, amely a hosszútávú célok elérését célozza és kifejezetten spórolásra, megtakarításra alkalmas pénzösszegeket tartalmazhatja. A színek is segítenek a borítékok értelmezésében (a gyerekek borítékait tekintve), hiszen a zöld a szabad jelzést (Használd!), a sárga a várakozást (Gyűjtögesd!), a piros jelzésű boríték pedig a „tilos”-t jelenti (Gyarapítsd!), azaz azt a pénzt, amelyhez nem szabad hozzányúlni – egészen addig, amíg a gyermek által megvásárlandó cél, termék nem elég közeli. A gyerekek számára készített boríték használatával a szülő gyermekének a pénzügyi tudatosságát tudja fejleszteni a következő játék segítségével:

Közös megbeszélés során a szülő megkérdezi, hogy gyermeke mit szeretne vásárolni, amennyiben az arra való összeget össze tudná gyűjteni a zsebpénzéből.
A zsebpénz beosztására a szülő „megnyitja” a 3 borítékot:
• Piros színűt, a Gyarapítsd! felirattal
• Sárgát, a Gyűjtögesd! felirattal,
• Zöldet, a Használd! Felirattal.

A gyermekünkkel történő megbeszélést követően, amelyben mindkét fél rögzíti a megvásárolni kívánt terméket vagy elérendő célt, meg kell határoznunk, mennyi pénz kerüljön bele a piros színű borítékba. Azzal tudjuk hosszútávú gyűjtögetésre ösztönözni a gyermekünket, ha megállapodunk egy heti vagy havi kamatozásban (adott kamatlábat határozzunk meg). Nagyon fontos, hogy a kamat fizetése soha sem maradhat el, ennek egy közös feladatnak kell lennie, mivel ezzel lehet tudatosítani a gyermekben az időszakiságot és a „bank” hitelességét.
A Sárga színű borítékba a havi (heti) zsebpénzből annyi összeg kerülhet, amennyit a gyermek rövid távon meg kíván őrizni, pl. egy szülinapi ajándék vásárlásig, vagy mozijegy összegyűjtéséig.
A Zöld színű boríték a mindennapi elkölthetőséget kell, hogy szimbolizálja, pl. amennyiben a boltban a gyerek követelőzik valaminek a megvásárlásáért, ekkor a szülő nyugodt szívvel mondhatja:
- „A zöld borítékodban van annyi pénzed, hogy megvehesd belőle, ha szeretnéd. Én szívesen megelőlegezem Neked, de ha hazaértünk, akkor a borítékból ki kell, hogy fizesd. Megegyezhetünk ebben?”

Ezzel el lehet érni, hogy a gyerek elkezdje értékelni a pénzt, és már elgondolkozik azon, hogy megéri-e neki erre költeni, így tanulja meg az anyagi függetlenséget. Megfelelő gyakorlást követően a gyermekünknek kell eldöntenie, melyik borítékba mennyi pénzt tesz.
Amennyiben nem a korábban megbeszéltek szerint kezdi el „borítékolni”, szétosztani az összeget, a szülő feladata, hogy rákérdezzen, miért döntött így és emlékeztesse, hogy mit is szeretett volna venni az összegyűjtött pénzből.
Nagyon fontos, hogy a szülő ne éljen vissza azzal, hogy a gyermeke zöld borítékából legyen megvéve minden kérése.

A gyermekeknek tervezett SpórBoríték elsősorban 12-16 éves korosztálynak készült, de természetesen ezen életkor alatt vagy felett is hasznosítható. Természetesen arra is van mód, hogy a – már akár rendszeres – jövedelemmel rendelkező gyermekünk a szülők borítékjaiba is beletegye a saját részét – hozzásegítve a családot a közös tervezéshez és a közös tudatos pénzkezeléshez.

Kérjük regisztráljon a letölthető állományok megtekintéséhez.