A projekt céljai

A SpórOkos és minden más tartalmával együtt a SpórDoboz egy fontos, össztársadalmi problémára reagál. Mindannyian tapasztaljuk, hogy pénzügyeinkkel mindig van mit tennünk és azt is, hogy hazánkban – de más, nálunk tehetősebb társadalmakban is – nagy gondot jelent a pénzügyek tudatos kezelése.

A 2000-es évek végén bekövetkező világgazdasági válság(ok), az azt követő gazdasági és pénzügyi krízis családok százezreinek életét tette nehezebbé: drágább lett az élet, munkahelyek szűntek meg, az egekbe szöktek az árfolyamok, drágábbak lettek a hitelek. A korábban vélt vagy valós jóléti viszonyok, a pénzügyeinkbe vetett bizalom egyszerre füstbe mentek. Egy csapásra, vagyis néhány hónap alatt változhattak meg a családok költségei, bevételei, anyagi és egzisztenciális helyzetük. Más értelmet nyertek a rövidtávú és hosszútávú terveink.

A már évek, évtizedek óta pénzügyi tudatossággal foglalkozó szakemberek – felismerve az emberek igényeit – ma már arra törekszenek, hogy olyan pénzügyi termékeket és szolgáltatásokat vegyünk igénybe, amelyek fenntarthatóvá teszik családjaink hosszútávú terveit. Emellett olyan szemléletformálást próbálnak elérni, amellyel a családok nemcsak megismerkednek a pénzügyi termékekkel és szolgáltatásokkal, azok előnyeivel, hátrányaival és kockázataival, hanem képesek mérlegelni, tudatosan és felelősen dönteni, a pénzügyeikről tudatosan gondolkodni, rövid-, közép- és hosszútávon tervezni – még akkor is, ha látszólag nincs is mivel tervezni.

A tudatosság a tervezésnél kezdődik. A pénzügyi tudatosságunk kialakulásához és fejlesztéséhez is terveznünk kell. Mindannyiunk célja a költségvetésünk egyensúlyban tartása, a megtakarításaink növelése, hosszútávú pénzügyi stabilitás megteremtése. Ehhez azonban – legelső lépésként – spórolni kell. Ezért kapta a termék nevét a SPÓRolásról.

Kérjük regisztráljon a letölthető állományok megtekintéséhez.