Így spórolhatunk az iskolakezdésen: mutatjuk a trükköt

https://www.penzcentrum.hu/megtakaritas/igy_sporolhatunk_az_iskolakezdes...
 
"Alig egy hét múlva becsengetnek: rengeteg családnak jelent komoly anyagi terhet az iskolakezdés. Sokan nem is tudják, hogy az ilyenkor szükséges kiadásokat az önsegélyező pénztári megtakarításból is fedezhetnék.
Közeleg a szeptember, sok család már javában készül ilyenkor az iskolakezdésre, amely akár 30-40 ezer forinttal is megterhelheti a családi költségvetést. A tanulók ruháztatása, a füzetek, könyvek és írószerek beszerzése nemcsak az évnyitó előtt, hanem év közben is sok kiadással jár a szülőknek. Az OVB Magyarország tapasztalatai szerint a szülők nagy része nem tudja, hogy ezek a ráfordítások az önsegélyező pénztári megtakarításból is fedezhetőek, miközben a befizetések után élhetünk a 20 százalékos személyi jövedelemadó-visszatérítés lehetőségével, amely összeg teljes egészében az iskolakezdés finanszírozására is fordítható.
Magyarországon közel másfél millió diák tanul (a KSH adatai szerint), a pénztárak pedig valamivel több mint egy millió tagot tartanak nyilván, akiknek viszont egy jelentős része nem számít aktívnak. Az egyéni befizetések a 2017-es év első felében egy tagra vetítve nem érték el a 8000 forintot sem, ami azt jelenti, hogy várhatóan az adóvisszatérítések sem lesznek számottevőek. Az önsegélyező pénztári szolgáltatásokra kifizetett összeg idén tagonként alig haladta meg az 1000 forintot, ami egy iskolaköpeny árának is csupán körülbelül a harmada.
Az önsegélyező pénztárak által kínált lehetőségek jóval kevésbé ismertek a többi pénztári szolgáltatásnál, pedig a megtakarítások ezen típusa az egyik legsokoldalúbb öngondoskodási forma, a legtöbb egészségpénztár pedig már kínálja is portfóliójában ezeket a termékeket. Tagjai a saját számlájukon is gyűjtögethetnek, de a család többi tagja is hozzá tud járulni a nagyobb kiadások okozta nehézségek elkerüléséhez, legyen az akár egy hirtelen jött betegség, munkanélküliség, vagy valamilyen súlyos káresemény.
Az önsegélyező pénztári befizetésünk után igényelhetjük a 20 százalékos személyi jövedelemadó-visszatérítést is, maximum 150000 forint értékben. Fontos azonban tudni, hogy ez csak az egyéni befizetések után jár, ha a munkahelyünkön, a béren kívüli juttatások részeként választjuk, akkor a visszatérítés nem igényelhető. Fontos tudni azt is, hogy az önsegélyező pénztári befizetés utáni térítések többsége csak hat hónap után vehető fel, igaz, akkor viszont akár egy összegben is."

Kérjük regisztráljon a letölthető állományok megtekintéséhez.