Reagált az NGM: itt az igazság a luxusnyugdíjakról

Pénzcentrum 2015. március 4. szerda 16:30
A kormány azért törölte el a nyugdíjplafont, mert így igazságosabb a rendszer - derült ki a Nemzetgazdasági Minisztérium friss reakciójából.
A kormány azért törölte el a nyugdíjplafont, mert így igazságosabb, hogy mindenki a tényleges jövedelme alapján fizeti meg a nyugdíjjárulékot. Ez a döntés is hozzájárult a nyugdíjkassza rendbetételéhez. Ha ezt megszüntetnék, sok milliárd forinttól esne el a nyugdíjbiztosítási alap és ismét az adófizetők egyéb célra beszedett forintjaira szorulna.
- reagált a Nemzetgazdasági Minisztérium a Pénzcentrum tegnap megjelent cikkét követően.

Tegnap számoltunk be róla, hogy magyar nyugdíjasok fele havonta százezer forintnál kevesebből él, miközben a leggazdagabb nyugdíjasnak már havi 1 308 565 forintot utalnak.

Ugyanakkor arra is felhívtuk a figyelmet, hogy a tavalyi évben a csúcsnyugdíj még "csupán" 870 000 forint volt. Értesüléseink szerint a nagy különbség abból következik, hogy tavaly szeptemberben eltörölték az úgynevezett járulékplafont. Vélhetően ezen állításunkra reagált a kormányzati portálon a tárca.
A minisztérium reakcióját olvasva továbbra is kérdéses, hogyan lesz hosszútávon fenntartható a magyar nyugdíjrendszer. Egy általánosan elöregedő társadalomban ugyanis egyre kevesebb munkavállalónak kell eltartania egyre több nyugdíjast. Ez most a járulékplafon eltörlésével időlegesen megoldhatónak tűnik, viszont a most magasabb járulékot fizetők joggal várnak majd magasabb nyugdíjat is. Ez az összeg viszont nem biztos, hogy rendelkezésre áll majd bevételi oldalon néhány évtized múlva. Így a megoldás továbbra is a nyugdíjkorhatár és/vagy a járulékok folyamatos emelése/korrekciója lehet.
http://www.penzcentrum.hu/nyugdij/reagalt_az_ngm_itt_az_igazsag_a_luxusn...

Kérjük regisztráljon a letölthető állományok megtekintéséhez.