MIRE IS KÖLTÜNK VALÓJÁBAN?

„Ahány ház, annyi szokás” – szól a közmondás. De mondhatnánk: Ahány háztartás, annyiféle költségvetés.
Kétségtelen, hogy többé-kevésbé mindannyian ugyanazokra a kiadásokra kell költsünk. Persze nem mindannyiunknak van hitele, nem mindannyiunknak van autója, lakáshitele, megtakarítása vagy befektetése. De alapvető élelmiszereket mindannyian vásárolunk, gyermekeink szükségleteiről természetes módon gondoskodunk, ruházkodunk vagy éppen utazni kényszerülünk. Az alábbi költségpiramis azt mutatja be, hogy milyen típusú költségeink lehetnek / vannak hónapról hónapra, évről évre.

Nem véletlen, hogy ez a piramis az élére van állítva. Az eddigi tapasztalatok alapján, ahogy a különböző költség „szintek” áttekintésre kerültek, látható hogy van amire sokkal többet költünk, mint más tételekre.

A költségpiramis használatát akkor javasoljuk a családi költségvetés tervezésénél, amikor eddig még nem került felmérésre az, hogy mire mennyit költ a család. Ennek nyomon követésére szolgálhat egy egyszerű négyzetrácsos füzet, amibe tudatosan napról napra minden költséget fel kell írni.
Hó végén csoportosítani lehet a kiadásokat a költségpiramis szintjei alapján, és már látható a havi költség csoport megosztása.
A tudatosság érdekében, és mivel nem minden hónap egyforma, vannak eltérő hónapok, ezért javasolt a költségek folyamatos lejegyzetelése minimum 3, de legalább 6 hónapon keresztül. Ekkor már tudatosabban oda lehet figyelni a családi bevételek elköltésére.

A pénzügyi tudatosság lépései:
1. költekezés felmérése,
2. szükség esetén költség lefaragás, optimalizálás,
3. tudatos pénzbeosztás,
4. spórolás elkezdése a Gyarapodj Okosan! elv segítségével
5. rövid-, közép- és hosszútávú célok, tervek meghatározása
6. A célok megvalósításához megoldások rendelés, és azok tudatos szem előtt tartása.

A költségpiramis letölthető a www.gyarapodjokosan.hu lapunkról.

Kérjük regisztráljon a letölthető állományok megtekintéséhez.